eDarling har tillsammans med relationsexperter och psykologer utvecklat en typ av matchmaking som utgår från din personlighet och dina preferenser hos din blivande partner.
Är din kärlek obesvarad? Har du blivit lämnad av din drömpartner? Det finns flera anledningar till hjärtesorg och hur man hanterar och bearbetar sina känslor efter en separation är olika från person till person. Vi ger dig råd om hur du kan reparera ett trasigt hjärta.
Obesvarad kärlek – en emotionell berg- och dalbana
Ett brustet hjärta kan innebära en berg- och dalbana av känslor. Saknaden efter den du älskar kan kännas jobbig och till och med verka ändlös. Hur starka de här känslorna är och uppfattas skiljer sig från person till person. För vissa kan en obesvarad kärlek eller slutet på en kärleksrelation orsaka lika djup sorg som en nära anhörigs bortgång. Det är därför viktigt att ta itu med känslorna och söka hjälp om det behövs.
Brustet hjärta – de vanligaste symptomen
Vanliga symtom för kärlekssorg är nedstämdhet, sömnsvårigheter, viss irritation och en vilja att dra sig undan. Det är inte heller ovanligt att känna mindre motivation till sitt arbete och prestera sämre. Hjärtesorg bidrar till förändrade hjärnvågor och en stark minskning i produktionen av signalsubstansen serotonin. Denna signalsubstans ansvarar bland annat för kontrollen av aptit, sömn och humör1.
”Vanliga symtom för kärlekssorg är nedstämdhet, sömnsvårigheter, viss irritation och en vilja att dra sig undan.”
Förändringar kan hjälpa
Den som drabbats av ett brustet hjärta kan i vissa fall ha svårt att lämna sängen och sitt eget hem. Vissa kan behöva göra stora förändringar, som att byta jobb eller bostad, för att lämna minnena bakom sig. Andra gör allt för att försöka få tillbaka sin tidigare partner.
Psykologen Weibke Nitschke säger: ”Inom psykologin är sorgeprocessen för separation uppdelad i fyra faser. Fasernas varaktighet och intensitet kan se mycket olika ut.”
Separationens fyra faser
Fas 1: Chock och förnekelse
Under de första dagarna efter att relationen tagit slut kan det vara svårt att känna igen sin egen verklighet. I flera dagar kan den med brustet hjärta ha svårt att förstå vad som har hänt och förhoppningarna finns fortfarande kvar om att den förre partnern ska ändra sig.
Fas 2: Känslorna börjar visar sig
Sorg, skuld, ångest, ilska och hat är känslor som kan behöva tid och utrymme. Bra sysselsättningar för att hantera känslorna kan vara diskussioner, sport och avkopplande aktiviteter som att måla, läsa en bok eller se en film. Gör det som passar dig bäst – så länge du ventilerar dina känslor.
Fas 3: Du börjar tänka på annat
Gradvis kan du fokusera på vardagen igen. När du går in i fas tre tänker du inte på din tidigare partner lika mycket. Stegvis kan du acceptera att det inte kommer bli ni igen och börja njuta av livet igen.
Fas 4: Livet går vidare
I separationens sista fas har du insett orsaken till varför det tog slut. Ett brustet hjärta är inte längre något du lider av. Du har accepterat situationen. Om du sedan fortsätter leva som singel eller inleder en ny kärleksrelation är det tiden som utvisar.
Vad hjälper mot ett brustet hjärta?
Det är viktigt att du ger dig själv tid och inse att du själv måste göra vad du kan för att övervinna hjärtesorgen. Hitta en lämplig sysselsättning för att bli av med ilska och sorg. Det är även att rekommendera att ha så lite kontakt som möjligt med den som gav dig ett brustet hjärta. Det kan dra ut på sorgeprocessen och gör det svårare för dig att läka.
Att känna smärta då och då hör till, men det gör dig gott att sysselsätta dig med aktiviteter du gillar. Även om det känns tungt i början så läker tiden alla sår, och för varje dag som går kommer det kännas bättre. Du kan se på det förflutna som ett avslutat kapitel och kommer så småningom vara redo att släppa in en ny person i ditt hjärta.
Vad har du för erfarenheter kring att ha ett brustet hjärta? Kommentera nedan för att dela med dig!
Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till [email protected]
Källor
1 Michel Odent, ”Rötter av kärlek”, Walter-Verlag, 2001.