Ibland kan sökandet efter kärleken kännas svår, men vi ger dig 3 säkra tips så att du kommer igång med ditt nätdejtande. Läs och ta chansen att träffa den rätta…
Ge och ta – tre gyllene ord utan vilka en bra och långvarig relation är i princip omöjlig. Ibland måste man sätta den egna viljan åt sidan, det är nödvändigt att kunna kompromissa i ett förhållande. Men kan man kompromissa för mycket? Här kan du läsa om hur man kompromissar på rätt sätt – och på fel sätt.
Kompromissa – en nödvändighet
Du och din partner må känna er så samspelta att ni skulle kunna vara en enda person, men det är ändå inte alltid ni kommer överrens. En kväll då den ena vill ut och träffa vänner vill den andra ta det lugnt hemma; du vill flytta ut på landet, din partner trivs bättre i stan.
Att leva ett liv tillsammans utan en enda kompromiss är otänkbart. Ibland måste man sätta sin egen vilja åt sidan för den andra personen, och i förlängningen, för relationens bästa.
För många kompromisser
När den första förälskelsen har mattats av och fjärilarna i magen börjat försvinna minskar ofta viljan att underordna sina egna önskningar för relationens skull. Det händer också att relationen blir ojämställd om den ena tidigt visat sig mer villig till att kompromissa. Därför gäller det att lära sig försvara sina intressen och stå på sig när det krävs – det är inte särskilt romantiskt att lägga sig platt för sin partners minsta önskemål. Är ni så pass olika att minsta lilla oenighet blir till en stor konflikt kanske du dessutom ska fråga dig om ni verkligen är rätt för varandra.
Ömsesidigt beroende – en olycklig kompromiss
En tungt vägande faktor när man väljer mellan att stå fast vid sin egen åsikt eller att kompromissa för sin partners skull är rädslan för att bli lämnad ensam. Om den rädslan är större än viljan att slå vakt om sin integritet, kommer man alltid välja att böja sig för den andras vilja. Man tror att man på så vis skyddar relationen, men att ständigt sätta den andras behov i första rummet och glömma sina egna är aldrig bra för relationen. Kom ihåg att ditt förhållande inte hänger på om du alltid låter din partner bestämma!
”Kom ihåg att ditt förhållande inte hänger på om du alltid låter din partner bestämma!”
Kompromissa för kärleken
En bra kompromiss är den som inte kommer ur rädsla eller brist på självkänsla, utan enligt denna logik: ”det här gör min partner lycklig, och då blir jag också lycklig.” Vill man hellre stanna hemma och ta det lugnt en kväll tar det kanske emot att följa med den andra ut, men att se partnerns strålande ansikte gör att det blir värt det. Att ibland kunna rucka på den egna viljan därför att partnerns välmående känns mer värdefullt är en fantastisk egenskap. Det tyder på att kärleken mellan er är stark och att er relation kommer hålla länge.
Allt beror på formuleringen
När man uttrycker en önskan eller vilja är det viktigt att vara ödmjuk. Undvik formuleringar som ”jag vill…” eller ”du ska…”. De lämnar väldigt lite utrymme för diskussion, och din partner kan då känna att du inte är villig att kompromissa om han eller hon inte håller med dig. Säg istället ”jag skulle vilja…” eller ”jag önskar att…” – det låter trevligare. I slutändan ökar oftast den andras vilja att kompromissa om du uttrycker dig på det sättet.
Som alltid, kom ihåg: visa din partner respekt och kräv det också tillbaka! Så länge ni både kan kommunicera och kompromissa har er relation goda förutsättningar att bli långvarig.
Kan man kompromissa om allt? Kommentera nedan!
Har du frågor? Hör gärna av dig till [email protected]